CYKL ZAJĘĆ KULINARNYCH U TROPICIELI

W tym roku szkolnym Tropiciele uczestniczą w cyklicznych zajęciach kulinarnych pt. „Kuchcikowo”- przygotowywali już surówki, sałatki oraz kisili ogórki. Tym razem zgodnie z tematem tygodniowym dzieci przygotowywały się do zimy, robiąc zapasy do domowej spiżarni.

Dzieci z pomocą wychowawcy robiły przetwory warzywne – papryki w occie oraz owocowe – kompot z gruszek. Podczas pracy dzieci doskonaliły umiejętności matematyczne, odczytywali przepis, dzieliły na sylaby nazwy wszystkich potrzebnych produktów, a także dowiedziały się jak przebiega proces pasteryzacji. Nie zapomnieli również o zasadach higieny i o swoim bezpieczeństwie. Dzięki tym działaniom dzieci wiedzą jak wiele pracy w przygotowanie przetworów wkłada mama czy babcia. Dzieci zabrały przygotowane przez siebie zapasy do domu – życzymy smacznego!